StartsidenIntroduksjonBær & fruktKaffeEggBøkerEssenser

OPPSKRIFTER PÅ LIKØRER AV BÆR

Velg likør nedenfor:

Berberislikør
Bjørnebærlikør
Blåbærlikør
Bringebærlikør
Kirsebærlikør
Kreklinglikør
Markjordbærlikør
Moltelikør
Morellikør
Slåpelikør
Solbærlikør
Stikkelsbærlikør
Tranebærlikør
TyttebærlikørBerberis
Til berberislikør bør man bruke den ville arten av berberis (Bérberis vulgáris L.), som man ikke må forveksle med den mindre smakssterke hagevarianten (Bérberis thunbérgii).

Berberislikør
1 dl berberis
3 dl brennevin
1/4 ts vaniljesukker
1/4 ts kanel
1/8 ts malt nellik
---
1,6 dl sukker

Legg bærene i et tett glas med lokk, tilsett krydder og brennevin. La dette stå en uke. Rist av og til. Sil deretter av væsken fra bærene, og tilsett sukker.  Alkoholekstraktet av berberis har ganske sterk syrlig smak, og når man tilsetter krydder, får likøren en velsmakende aroma. Fargen blir lys oransjerød.Bjørnebær

Bjørnebærlikør
1 l bjørnebær
5 dl brennevin
---
2 dl brennevin
3,3 dl sukker

Legg bjørnebær på et glass med lokk, og hell over brennevin. La det stå i 1-4 uker, og rist på glaset noen ganger av og til. Sil deretter væsken fra bærene, tilsett 2 dl brennevin og 3,3 dl sukker til den avsilte væsken, og bland godt. Smak evt. til med mer sukker. La likøren stå 6 mnd før bruk, gjerne lenger. Likøren får en rund og fyldig smak med en undertone av sviske, og fargen blir mørk vinrød.

[ til toppen]Blåbær

Blåbærlikør
1 l blåbær
5 dl brennevin
----
2 dl brennevin
3,3 dl sukker

Hell bær og brennevin på et glass med tett lokk. La dette stå i 1-4 uker. Sil av væsken og hell det over på en flaske. Tilsett ekstra brennevin og sukker. Likøren må stå minst tre måneder. Dette blir en rund og fyldig likør med mørk burgunder farge.

[ til toppen ]Bringebær

Villbringebæret har bedre aroma enn hagevariantene, men begge typer kan benyttes til likør.

Bringebærlikør
1 l bringebær
5 dl brennevin
---
2 dl brennevin
3,3 dl sukker

Legg rensede bringebær på et glass med lokk, og hell over brennevinet. La stå i 1-4 uker, og rist på glaset noen ganger av og til. Sil så av væsken, tilsett 2 dl brennevin og 3,3 dl sukker til den avsilte væsken og bland godt. Smak evt. til med mer sukker. La likøren stå så lenge som mulig før bruk, gjerne 12 mnd. Likøren får en fin, litt spiss smak med utpreget bringebæraroma, og fargen blir lys rød.

En alternativ oppskrift som gir fyldigere smak på bringebærlikøren er å bytte ut 0,5 til 1 dl av brennevinet som man tilsetter alkohol-uttrekket, med cognac eller brandy.

Dronninglikør er en nydelig likør som kan lages av like mengder bringebær og blåbær. Med en slik blanding får likøren en rund og fyldig smak, med en svakere bringebærtone.

Dronninglikør
5 dl bringebær
5 dl blåbær
5 dl brennevin
---
2 dl brennevin
3,3 dl sukker

Lag likøren som bringebærlikør ovenfor.


[ til toppen]Kirsebær

Kirsebærlikør
5 dl kirsebær uten steiner
4 dl brennevin
---
Knuste kjerner av 8 kirsebær
0,5 dl brennevin
---
2,3 dl sukker

Legg de rensede bærene i et tett glas, og hell over brennevin. Knus kjernene av 8 kirsebær, og legg disse på et separat tett glass med 0,5 dl brennevin. Snu på glassene noen ganger hver uke. Sil væskene fra bær og kjerner etter 2-4 uker, bland og filtrer gjennom et tøystykke. Hell over på en ren flaske, og tilsett sukker. Likøren må lagres i 6 mnd eller mer. Juster søtsmaken etter 2-3 måneder. Dersom man ønsker sterkere kjernesmak, må man benytte flere knuste kjerner.

Restene av kirsebærene kan moses i en hurtigmikser og tilsettes sukker, og deretter brukes til desserter eller kakefyll. Det er godt holdbart på et tett glass.


[ til toppen]Krekling

Kreklinglikør
5 dl krekling
2,5 dl brennevin
----
1,2 dl sukker

Legg bær og brennevin på et glas med tett lokk, og la dette stå 1-4 uker. Sil deretter av alkohol-uttrekket fra bærene og tilsett sukker til uttrekket. Bland godt, hell likøren over på en flaske med tett kork. Lagres i minst 6 måneder. Likøren får en god aroma, og fargen blir burgunderrød.


[ til toppen]Markjordbær

Markjordbærlikør
1 dl markjordbær
1 dl brennevin
---
0,3 dl brennevin
0,7 dl sukker

Legg bær og brennevin på et glass eller en flaske med vid åpning og med tett lokk. La dette stå i et døgn, og sil væsken fra bærene. Filtrer væsken gjennom et rent tøystykke, hell over på en flaske, og tilsett sukker. Rist til alt er oppløst. Likøren må lagres minst 6 mnd. før bruk. Fargen på likøren er klart rød.

[ til toppen]Molte

Moltelikør
5 dl molte
5 dl brennevin
---
3 dl sukker

Legg bærene i et litersglass, og tilsett brennevin. La dette stå i to uker og snu på glaset noen ganger hver uke. Sil så av mesteparten av væsken fra bærene, og hell den over på en flaske med skrukork. Tilsett sukkeret til de gjenværende bærene. Snu på glaset en til to ganger hver dag. Etter en uke har sukkeret trukket ut mye væske fra bærene. Bland dette med den første avsilte væsken. Smak eventuelt til med mer sukker. Likøren må lagres i et år før den blir servert. Fargen blir svakt gul, og smaken nydelig. Det blir en del grums i denne likøren. Noe av grumset kan fjernes ved filtrering gjennom et rent tøystykke, resten må fjernes ved dekantering.

[ til toppen]Morell

Morellikør
1 l morellbær
5 dl brennevin
---
2,5 dl sukker

La bær og brennevin stå 1-2 uker i et tett glass. Sil deretter av væsken fra bærene, og tilsett sukker. Likøren bør lagres i minst 6 mnd. Alternativ oppskrift: Gjør som for kirsebær.

[ til toppen]Slåpe

Slåpe til likør bør være godt moden. Det er fint om bærene har fått en frostnatt før de blir plukket. Hvis ikke bør de fryses før bruk til likør. Dess senere plukking, dess bedre aroma. 

Slåpelikør I
1 l slåpe
6 dl brennevin
---
4,2 dl sukker

Legg slåpefruktene og brennevinet i et tett glas. La dette stå i 2-4 uker. Sil av væsken fra bærene, og tilsett sukker til fruktene. Rist godt daglig i en uke. Omtrent 6 dl ny væske blir dannet av saften som trekkes ut fra bærene sammen med sukkeret. Hell den nye væsken sammen med det første uttrekket. Smak til med mer sukker, dersom det er nødvendig. Likøren må lagres minst 6 mnd., smaken minner om kirsebær og plomme.

Slåpelikør II
1 l slåpe
5 dl brennevin
2,5 dl sukker

Bland alt sammen, og la det stå 6-12 mnd. (smak evt. til med mer sukker etter 1-3 mnd.). Sil av likøren, den er klar til å nytes. Når likøren blir laget på denne måten, får den mer preg av smaken fra kjernene. 

[ til toppen]Solbær

Solbærlikør I
1 l solbær
1/4 ts malt kanel
1/4 ts malt nellik
1 ts vaniljesukker
5 dl brennevin
---
4 dl brennevin
2 dl vann
5 dl sukker

Legg bær og brennevin i et glass med tett lokk, og la dette stå i 1-4 uker. Rist forsiktig på glasset av og til. Sil deretter av væsken fra bærene, og tilsett mer brennevin, vann og sukker til den avsilte væsken. Likøren bør lagres i 12 mnd før bruk.
Solbærlikøren får en syrlig, krydderpreget smak, ganske ulik solbærsaft. Fargen blir burgunder.

Solbærlikør II
2 dl solbærsaft (kokt, usukret)
2 dl brennevin
2 dl sukker

Kok solbærsaft ved f.eks. å koke 8 dl godt modne solbær med 2 dl vann, og avkjøl saften. Bland 2 dl saft med sukker og brennevin. Likøren må lagres i minst 6 mnd.
 Denne likøren har en mer utpreget solbærsaft-aroma enn den som blir laget på friske bær. Det kan dannes klumper av pektin under lagringen, disse kan fjernes ved å sile likøren gjennom et rent tøystykke.

[ til toppen]Stikkelsbær

Stikkelsbærlikør
8 dl stikkelsbær
4 dl brennevin
---
2,5 dl sukker

Legg stikkelsbær på et glass med tett lokk, og hell brennevin over. La det stå i 2-4 uker, rist på glasset av og til. Slå av mesteparten av væsken, og hell dette over på en flaske. Tilsett sukkeret til bærene, la det stå en uke, rist daglig på glasset. Sil deretter den nydannede væsken fra bærene, og slå dette sammen med det første uttrekket. Bland godt. 

Den nylagde likøren har ikke god smak eller lukt. Smak til likøren med mer sukker først etter 6 mnd. Denne likøren blir ikke god før etter 12-18 mnd. lagring, og da er smaken syrlig og svært fyldig.

[ til toppen]Tranebær

Tranebærlikør
4 dl tranebær
6 dl brennevin
---
3 dl sukker

Legg bær og brennevin i et tett glass, og la dette stå i 1-4 uker. Rist av og til. Sil væsken fra bærene, tilsett sukker til væsken, og la likøren godgjøre seg i minst 6 mnd.

[ til toppen]Tyttebær


Tyttebærlikør
4 dl tyttebær
6 dl brennevin
---
3 dl sukker

Legg bær og brennevin i et tett glas, snu glasset noen ganger hver uke. Sil av væsken etter 1-2 uker. Tilsett så sukker. Likøren må lagres minst tre mnd., gjerne et helt år. Smaken blir bittersøt, og med et tydelig innslag av den særpregede tyttebæraromaen, og fargen blir rød.


Tyttebær- og blåbærlikør
2 dl tyttebær
3 dl blåbær
6 dl brennevin
---
3 dl sukker

Lag likøren som ovenfor. Denne likøren får en fyldigere aroma enn ren tyttebærlikør.Interessert i flere oppskrifter?

Kjøp en bok om likørlaging!

Alternative stikkord: Likørweb, Likørlaging
Om oss | Disclaimer | Personvern | Kontakt oss

Oppdatert 03.05.2015. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. Copyright © Liqueurweb 1999-2015 - All rights reserved

Webnettverk: CacaoWeb - Oppskrifter på sjokoladekaker